Uutisiin tutustumista

 

Toimittajat saavat uutistoimistoilta sähkeitä tärkeistä tapahtumista. Suomen johtava uutistoimisto on Suomen Tietotoimisto (STT). Lisäksi he etsivät uutisten aiheita muista medioista ja kansainvälisiltä uutistoimistoilta. Tällaisia toimistoja ovat mm. Reuters, Agence-France Presse (AFP), Associated Press (AP).

  •  Etsi sanomalehdestä tai Aamulehden verkkosivuilta uutinen, joka perustuu jonkin kansainvälisen uutistoimiston uutiseen. Tieto löytyy joko aivan uutisen alusta tai lopusta.

Lukijat voivat myös ehdottaa uutisaiheita tai lähettää kuvia tapahtumapaikalta. Toimitus ottaa mielellään vastaan lukijoiden aiheita, sillä ne koskettavat ja kiinnostavat usein suurempaa paikallista ryhmää.

  • Löydätkö lukijan lähettämää kuvaa tai aihetta?

Toimittaja tarvitsee paljon kielitaitoa. Tarvittaessa uutinen pitää kääntää toisesta kielestä sujuvaksi suomeksi. Tämän jälkeen toimittaja muokkaa jutun selkeäksi ja valitsee kuvan valokuvaajan kuvista tai arkistosta.

  • Etsi sanomalehdestä tai verkkosivuilta yksi kuvituskuva ja yksi kuva, jonka valokuvaaja on ottanut.

Toimittaja päivittää uutista lehden verkkosivujen lisäksi myös sosiaalisiin medioihin. Toimittajan työtehtäviin kuuluu myös miettiä lukijoita eniten kiinnostavat aiheet ja nostaa ne verkkosivujen etusivulle. Uutisia päivitetään myös Facebookiin ja Twitteriin, joissa niitä on myös helppo kommentoida.

  • Etsi eri sanomalehtien sosiaalisen median tilejä ja tutki sinua kiinnostavan uutisen kommenttiosiota. Mitä mieltä kommentoijat ovat?

Tiedonvälityksen lisäksi toimittaja voi tuoda omaa näkökulmaansa esille kommentoimalla ajankohtaisia aiheita erilaisissa puheenvuoroissa ja blogeissa joko painetussa lehdessä tai verkkolehdessä.

  • Löydätkö toimittajan tekemän kommentin lehdestä tai verkkosivuilta? Vilkuile palstojen nimiä, niistä voi löytyä vihjeitä.
  • Miten blogiteksti eroaa uutisesta?